Полярна лисица, на която е поставен проследяващ чип в Норвегия през 2017 г., измина повече от 3500 км до Канада, съобщиха Асошиейтед прес и в. "Ню Йорк таймс", цитирани от БТА.

Симпатичното животно, наричано също синя лисица, е тръгнало от архипелага Свалбард миналата година и е стигнало до остров в Северен Нанавут. Двете области се свързват сезонно с лед. Лисицата се е движила през голяма част от времето по замръзналия Северен ледовит океан, но също и през Гренландия. През океана, където храната е била оскъдна, а и условията са били сурови, тя се e движела по-бързо.

Издръжливостта на тези лисици в суровия полярен климат е отдавна известна. Подобно бързо пътуване между континентите обаче се документира за първи път от специалисти на Норвежкия полярен институт.

>>>Виж галерия от снимки на полярни лисици и рижите им братовчеди>>>

Първоначално специалистите са се усъмнили лисицата да не е била убита и да е пренесена с кораб. Корабите обаче не могат да стигнат толкова на север през леда. Така че този вариант отпаднал.

Животното е тръгнало от Шпицберген на 26 март 2018 г. и е стигнало о-в Елсмиър, Нанавут, след два и половина месеца. По проследяващия чип учените са определили, че само за ден лисицата е изминала 155 км. Сигналът е спрял през февруари 2019 г., така че какво се е случило с лисицата, не е известно.

Пътят на лисицата всъщност е по-дълъг, съобщи Асошиейтед прес. Тя е тръгнала от хралупата си на 1 март 2018 г. На о-в Елсмиър се е установила на 1 юли. За четири месеца тя е изминала общо 4415 км.

Каква може да е причината за подобно междуконтинентално пътешествие? Най-вероятната е липсата на храна, или търсене на нов хабитат.

Архипелагът Свалбард е много засегнат от покачващите се температури. Ледът там много намалява и това продължава. Морският лед е много важен за придвижването на полярните лисици и възможността те да намират храна.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>