След ниските температури тази сутрин, от утре ни очаква по-меко, но променливо и динамично време.

Студът в момента дължим на проникналия преди дни арктичен въздух над територията на страната. Ето как изглежда картата на температурите на въздушната маса над Атлантика и Европа във височина (на нива от приблизително 1400-1500 метра над морското равнище):

Снимка: wetterzentrale.de

Доста студената за нашите ширини въздушна маса с тази странна форма на най-студения език, постепенно ще се размива от атмосферните вихри и потоци само след малко повече от 24 часа картата на атмосферното поле на тази височина над континента ще изглежда така:

Утре предстои чувствително повишение на температурите във височина

Снимка: Wetterzentrale

Видно от картата, над нашия регион на континента, за 48 часа температурите ще са се повишили с близо 20 градуса във височина, във всеки случай, с около и  над 15 градуса.

Утре и в четвъртък страната ни ще бъде и под влиянието на изтеглена от югозапад на североизток  зона на ниско атмосферно налягане (циклонална област) през Балканите, на име Бенджамин и освен значителното омекване на времето, особено нощем и сутрин и на изток, ще има и валежи.

Валежите ще започнат от югозапад утре около обяд и до вечерта ще обхванат почти цялата страна. Ще бъдат предимно слаби и умерени, а привечер в източната половина на страната ще преминават в дъжд.

Бенджамин и британския антициклон Ангела, на на прогнозната карта за сряда, утре:

Циклонът Бенджамин носи валежи и по-меко време

Снимка: германски метеослужби

В четвъртък ще бъде облачно. С прекъсвания ще превалява, в Западна България предимно сняг, в Централна - сняг и дъжд, а в Източна - предимно дъжд. Там, в източните, югоизточните и някои южни райони, валежите ще бъдат и по-значителни. Вятърът в източната половина на страната отначало ще остане от южната четвърт, но впоследствие ще се ориентира отново от северозапад  и  температурите и на изток ще започнат да се понижават, а дъждът отново да преминава в сняг.

Дъжд ще вали  само в южната част на Бургаско, но от запад на изток валежите ще отслабват и спират. Температурите ще са около нула до плюс 1-2 градуса по високите полета и на север и до 9-11 градуса в крайните югоизточни райони. >>>Картите с очакваните приземни температури в четвъртък, събота сутрин и  в неделния ден, можете да видите в галерията>>>

При тези процеси - утре  и  в четвъртък, по-голямата част на страната ще се сдобие със снежна покривка, но в повечето места, както и през изминалата половина на зимата, тя няма да бъде твърде дебела и в голяма част от Дунавската равнина и Тракия ще бъде от няколко до десетина сантиметра, където я има.

В петък слаб сняг ще превалява над Балкана и Северна България, но съществено увеличение на снежната покривка няма да има. Тевмпературите денем ще достигнат стойности от минус 1, нула по високите полета на запад до плюс 4, 5 градуса.

В събота сутрин отново ще бъде студено, но температурите няма да са чак толкова ниски, колкото днес, вторник и ще са от около минус 11 градуса в Софийско, високите западни полета и  Югозападна България над кресна, минус 7 до минус 2 в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и около нулата по Черноморието. 

В неделя  и първите дни на следващата седмица, времето ще бъде по-меко, с минимални температури около нулата и дневни - около и малко  над 5 градуса, на места до около 10.

>>>Галерията от карти можете да видите тук>>>

Предварителните прогнози на моделите сочат динамичното време да се запази и през следващата седмица, като твърде ниски температури няма да има поне до около 16-17 януари.