Турция е счупила вчера досегашния си температурен рекорд за най-голяма жега, регистрирана някога в страната, съобщи министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки, цитиран от кореспондента на БТА Нора Чолакова.

Новият температурен рекорд е отбелязан в окръг Ескишехир, Централна Турция, където вчера температурата на въздуха достигна 49,5 градуса. Досега рекордът държеше температура от 49,1 градуса, регистрирана през 2021 г.

"Във вторник в Турция бе поставен температурен рекорд заради горещата вълна, обхванала страната ни. Най-високата температура бе регистрирана в окръг Ескишехир - 49,5 градуса по Целзий, според данни на Главната дирекция по метеорология към министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата. Предишният рекорд е поставен на 20 юли 2021 г., когато бяха измерени 49,1 градуса по Целзий в окръг Шърнак (Югоизточна Турция)", написа Йозхасеки снощи в социалната мрежа Екс (X, преди Туитър).

През изминалите дни се съобщаваше за измерени температури от около 50 градуса от улични термометри в различни части на страната.

Екстремните жеги в Турция продължават тази седмица. Седмици наред страната е под влияние на горещ атмосферен фронт от Африка, а от няколко дни се намира и под влиянието на много гореща вълна, идваща от Басра, Ирак.

Метеоролози коментират, че температурите на много места в страната, най-вече в Източен и Югоизточен Анадол, са с 6 до 10 градуса по-високи от нормалните за сезона.

Горещата вълна, обхванала Турция, е най-продължителната тази година.