Големият бариерен риф е преживял през току-що завършилото лято в Южното полукълбо процес на най-значително избелване на коралите, феномен, предизвикан от климатичното затопляне, предаде Франс прес.

Покачването на температурите може да застраши самото съществуване на тази австралийска забележителност, включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Професор Тери Хюз от университета "Джеймс Кук" в гр. Таунсвил, щата Куинсланд съобщи, че това биологично образувание, което се разпростира на 2300 километра, е преживяло трето поредно избелване на коралите за изминалите пет години.

"Изследвахме от въздуха 1036 рифа през втората петнадесетдневка на март и установихме сериозно избелване на коралите по цялото протежение на Големия бариерен риф", заяви ученият.

За пръв път усилено избелване е било наблюдавано в трите големи региона на образуванието - на север, в центъра и в големи части от южния му сектор. Температурата на водата, регистрирана край Големия бариерен риф, е била най-високата, откакто се водят измервания от 1900 година насам