През по-глямата част на тази седмица температурите ще бъдат значително по-високи от нормалните за януари, а понижение и превалявания очакваме в края и - събота и неделя.

Днес до края на деня в низините ще се задържи ниска облачност, а в планините ще има и слънчеви интервали, с променлива до значителна средна и висока облачност.

Дневните температури ще достигнат 6 до 11 градуса.

През нощта ще има значителна облачност. В източните райони ще духа умерен, на места временно силен южен вятър. Минималните температури утре сутрин ще бъдат от около 1-2 градуса по високите котловини на запад до 9 градуса по морето.

През деня облачността ще бъде значителна, но предимно висока и средна. Незначителни кратки превалявания са възможни на отделни места в Рила и Пирин и крайните южни и западни райони.

Ще бъде топло за януари, с дневни температури от 10 до 15-16 градуса в повечето места, малко по-ниски в западната част на Тракия и Дунавската равнина, където все още е възможно да се задържи ниска облачност. На изток ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад.

Утре над почти целия континент ще бъде предимно облачно и в повечето столици ще превалява дъжд, макар слаб. Температурите ще бъдат по-ниски от тези през изминалата седмица, а най-топло ще бъде в Атина, с дневна температура 20 градуса.

В следващите дни на Балканите и у нас ще се затопли още и температурите ще доближат стойности, близки до рекордните за януари.

У нас в сряда минималните температури ще бъдат от 6 до 13 градуса, а дневните - от 15 до около 20, на места и малко по-високи. Това са температури, характерни за месец април, но в никой случай не за най-студения климатично период от годината. С голяма вероятност ще има места с температурни  рекорди. По-ниски ще остават температурите в крайните северозападни райони, защитени от южен вятър.

На много места в източната половина от страната, но и високите хълмисти части на запад, както и северно от планините ще духа силен и бурен вятър от юг-югозапад. Възможни са и ураганни пориви, бъдете внимателни!

Облачността ще бъде променлива, често значителна, но предимно средна и висока. Слаби краткотрайни превалявания не са изключени на изолирани места в планините на юг и крайните западни райони.

Рекордно топлото време ще се задържи и в четвъртък, като дневните температури в по-голямата част от страната ще бъдат от 16 до 21-22 градуса. Ще остане много ветровито.

В петък в западната половина на страната вятърът ще се ориентира от северозапад и температурите ще се понижават. Въпреки това, ще остане значително по-тоопло от обичайното за януари, с дневни температури от около 10 до 16-17 градуса. Облачността ще се увеличи и от запад ще започнат превалявания, които ще обхващат и източните райони, но бързо ще спират. На много места преваляванията ще бъдат придружени и от гръмотевици.

В петък и събота понижението на температурите ще продължи. Ще превалява дъжд, през втория ден в планините на запад дъждът ще премине в сняг. По-конкретни подробности за времето в края на седмицата очаквайте в следващите дни.

ИЗБРАНО