В медиите широко се отразява новият доклад на Световната метеорологична организация, в който се посочва, че от 1970 г. насам два милиона души са загинали в резултат на екстремни метеорологични явления.

В доклада се анализират 11 778 бедствия за периода 1970-2021 г., съобщава BBC News.

Изданието твърди, че броят на свързаните с времето бедствия се е увеличил пет пъти от 1970 г. насам, а стойността на щетите е нараснала осем пъти.

Същевременно се добавя, че "по-добрите системи за ранно предупреждение и управление на бедствията в развиващите се страни означават, че загиват по-малко хора".

Асошиейтед прес съобщава, че от 1970 г. насам екстремните метеорологични явления са нанесли щети на обща стойност 4,3 трлн. долара, като 1,7 трлн. долара са регистрирани в САЩ. Т

Материалът добавя: "Генералният секретар на СМО Петтери Талас заяви, че циклоналната буря Моча, която премина през Мианмар и Бангладеш този месец, е пример за това как "най-уязвимите общности за съжаление понасят основната тежест на опасностите, свързани с времето, климата и водата".

Отделно от това, Independent отбелязва, че повече от 90 % от регистрираните смъртни случаи са в развиващите се страни. Al Jazeera и MailOnline също отразяват доклада.