Днес над Западна България облачността ще бъде променлива, на моменти - значителна, предимно  средна и висока. Около и след обяд над централните западни райони, както и на югозапад ще има значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. В Полупланинските и планински райони са възможни и значителни локални валежи, както и градушки.

НИМХ е обявил в тази връзка жълт код за опасни явления за Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област.

След обяд температурите ще бъдат от около 28 градуса на запад и югозапад до 33-34 градуса в източната половина на страната, където ще духа слаб, на моменти умерен вятър от изток.

През нощта краткотрайни валежи са възможни на отделни места в Западна България. Утре минималните температури ще са от 14 до 19 градуса.

През деня над по-голямата част от страната ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност. Освен в планините на запад и на места в полупланинските райони там, вероятността за валежи е малка.

Температурите ще се повишат още малко и ще бъдат от 29 до 34, 35 градуса, в Софийско, където ще има локални краткотрайни валежи с гръмотевици, до около 28.

През нощта срещу петък и в петък ще се появи и усилва - през деня до умерен и временно силен, вятър от северозапад. С него ще нахлува малко по-хладен въздух и дневните температури ще се понижат до интервал от 26 до около 32 градуса в повечето места. Дъжд ще превали в планините на запад, а по-късно след обяд и привечер - и в източната половина на страната, като най-силни ще са явленията в източната половина на Дунавската равнина, Там са възможни гръмотевични бури и локални градушки.

В събота ще остане ветровито, с променлива облачност и кратки превалявания на места в източната половина на страната. Температурите ще бъдат от 24 до 29-30 градуса - по-ниски от нормалните за юли.

В неделя и понеделник атмосферата бързо ще се стабилизира. Вятърът ще отслабне, ще бъде слънчево, с купеста облачност, но почти без валежи.

Дневните температури ще са от 26-28 до 32-33 градуса.

Според предварителните прогнози, повишението на температурите ще продължи към вторник и средата на следващата седмица и ще се установява продължителен горещ и предимно сух период, с температури в низините около и вече над 35-36 градуса.

Повече подробности очаквайте в прогнозите ни в следващите дни.