Ще разгледаме пробабилистичните сезонни прогнози на авторитетния американски институт (International Research Institute), както и тази на британския  UK MET.
За пролетния сезон, март-април-май двата източника са единодушни, че средната температура ще бъде около или малко над норма, като на база прогнозите за междинните тримесечия(април-юни и май-юли) може да се приеме, че с напредването на пролетта вероятността за наднормени температури се повишава.
Прогнозата на IRI за вероятността за над/поднормени температури за месеците от март до май.

Според тези и други източници, валежите или ще са в норма, или ще бъдат малко под нея, като и тук се наблюдава относително единодушие сред източниците.

Прогнозите за лятото.
На тази карта можете да видите очакванията на американския институт за вероятността летните месеци да бъдат по-горещи или по-хладни от обичайното. Картата сама по себе си едва ли се нуждае от коментар. Според нея вероятността лятото да бъде по-горещо от обичайното е около и над 80  на сто за нашия район и съседните огромни континентални територии с много малки изключения. Близки  са и процентите на UKMET, малко под 80 на сто вероятност за наднормени май-юни-юли.
Като окончателно обобщение  на база тези и описаните в първата част на обзора ни от края на февруари източници, можем да заключим, че с много голяма вероятност лятото ще бъде отново над норма в нашия регион на континента, а пролетните месеци ще започнат с нормално за сезона, динамично време с резки затопляния и захлаждания, като в крайна сметка средно за сезона температурите ще бъдат около норма с вероятност да бъдат малко  над нея.
Във валежно отношение пролетта ще бъде околонормална, а лятото - под нормено(сухо).