Добре запазени фосили на риби, намерени в Северна Дакота, дават информация за един от най-лошите дни в историята на Земята - глобалното бедствие, предизвикано от 12-километров астероид, паднал на п-в Юкатан, съобщи Ройтерс.

Предизвиканото от него масово изтребление е унищожило три-четвърти от видовете в края на периода креда и така са се появили условия за доминация на бозайниците, включително и хората.

Учените са определили, че това се е случило през пролетта на фосилния обект, наричан депозит Танис, а и в северното полукълбо, включително и на мястото, където е паднал астероидът. Те са изследвали костите от три есетрови риби и три риби-гребла, умрели в интервал от 30 минути от падането на астероида на 3500 километра оттам.

Анализът показва, че градушка от стъкло е ударила мястото. В хрилете на рибите са намерили малки сфери - стопен материал, изхвърлен от удара в космоса, който е кристализирал, преди да падне на земята. Фосилите от Танис също доказват, че огромна водна вълна е помела всички обитатели по пътя си. Сред живелите там динозаври е бил и Тиранозавър рекс.

Данните, които насочват, че бедствието е било през пролетта, са различни - годишни пръстени на растежа на някои кости, химически данни за наличието на храна.

Пролетта е време на растеж и възпроизводство за много организми. Този сезон е жизненоважен за оцеляването на видовете, подчерта съавторката на изследването Софи Санчес от университета на Упсала.

В южното полукълбо тогава е било есен - сезон, когато много създания се подготвят за лишенията през зимата.

Динозаврите са изчезнали, освен наследилите ги птици, както и много морски групи, включително хищните влечуги, които са владеели моретата. Сред оцелелите са рибите-гребла и есетрите.

Астероидът е издълбал кратер с широчина 180 км. Той е предизвикал земетресения, пожари, ударна вълна във въздуха, сеизмични вълни на земята и огромни вълни във водните басейни. Такива вълни с огромно количество седимент са достигнали обекта Танис 15 до 30 минути след падането на астероида и са погребали всичко живо. Бедствието не свършило през този ден. Издигналият се облак прах предизвикал климатична катастрофа, подобна на ядрена зима и блокирал слънчевата светлина с години. Това обрекло безброй видове.