Много ниските нива на подпочвените води водят до това, че Франция ще изпита по-голяма лятна суша от миналата година, главно в южната част на страната, която беше опустошена от масови горски пожари, съобщи в четвъртък френската геоложка служба BRGM, цитирана от Ройтерс.

Франция преживя най-тежката суша през миналото лято и подобно на по-голямата част от Европа се сблъска със суха зима, която предизвика опасения за сигурността на водните ресурси на целия континент.

"Ситуацията е тревожна, тъй като е засегната цяла Франция, а ние вече имахме няколко сухи години", заяви хидрологът от BRGM Виолин Бо.

Нивата на подпочвените води като цяло са под тези от 2022 г., а подхранването е недостатъчно в по-голямата част от страната след особено сухата зима, каза тя и добави, че много части на Франция най-вероятно ще трябва да въведат ограничения на водата през лятото, особено в централните райони и около Париж.

Нивата на подпочвените води в някои райони са най-ниски в историята - в лозарския регион Русийон и в южния регион Вар, където се намира туристическият град Сен Тропе. И двата региона пострадаха от многобройни горски пожари през изминалото лято.

Културите, които могат да бъдат засегнати от липсата на вода в Южна Франция, включват основно плодове и лозя. В региона се отглеждат малко зърнени култури.

Метеорологичната компания Meteo France съобщи, че валежите през март са върнали влажността на почвата до нормални нива след рекордно ниските стойности в началото на месеца.

Въпреки това, почвите, които бяха сухи още в края на февруари, изсъхнаха още повече в югоизточната част на страната и достигнаха рекордно ниски стойности на влажността на повърхностните почви в югозападните региони Од и Източните Пиринеи, добавя агенцията.