Предстоят най-горещите дни от началото на годината. Често чуваме, че "единственото спасение са климатиците", но те са не само скъпи и не навсякъде достъпни, но и нездравословни: изсушават въздуха, събират много прах и бактерии. Охлаждащите уреди консумират много енергия, което оказва неблагоприятно въздействие върху околната среда като цяло. Оказва се, че можете да живеете без климатици, подобно на мнозина от нашите родители, баби и дядовци.

Ето 40 съвета как да избягате от топлината у дома, на работното място и в колата.

Как да се спасим от горещината вкъщи

1. Закачете завеси или щори на прозорците. Ако светлината влезе в стаята, тя повишава температурата с 3 до 10 градуса, като същевременно създава парников ефект.

2. Прозорците могат да бъдат запечатани с отразяващ филм, а през есента да се отстранят. Такъв филм (фолио) е евтин и дава видим ефект. Като опция, можете да зашиете филма/фолиото към завесите.

3. Купете си вентилатор (той е много по-евтин и достъпен от климатика). Под вентилатора или пред него поставете няколко бутилки замразена вода или чиния с лед. Така създавате ефект на климатизация. Вентилаторът  консумира много по-малко електроенергия от всеки климатик.

>>>Вижте галерията от снимки и съвети>>>

4. През деня затворете прозорците на стаите, а рано сутрин или вечер ги отворете. Това ще охлади стаята. Спете нощем с отворен балкон или прозорци.

5. Заменете крушките с нажежаема жичка с флуоресцентни или LED. Те отделят с 80% по-малко топлина от крушките с нажежаема жичка.

6. Най-лесният начин да се охладите е да пиете напитки с лед (можете да пиете вода от хладилника). Пийте на малки порции, за да избегнете не само хипотермия на гърлото, но и прекомерно изпотяване.

7. Ако можете, вземайте редовно хладък или студен душ. Прохладният душ ще понижи телесната температура, а топъл душ ще ви даде илюзията, че температурата в стаята е по-ниска, отколкото всъщност е. В допълнение, душът овлажнява кожата, което е много важно при горещините.

8. В най-горещата част на деня, увийте влажна кърпа около главата или шията.

9. Опитайте се да не използвате печката и фурната. В жегите, като правило, апетитът намалява, това е естествена реакция на организма ви. Яжте пресни зеленчуци и плодове.

10. Вземете пример от домашните любимци, те са по-неактивни в горещото време. Опитайте да намалите активността си през деня, да ставате по-рано или да правите бизнес вечер.

11. Ако е трудно да заспите от горещината, няколко часа преди лягане, сложете постелка в найлонова торбичка и я сложете в хладилника. С течение на времето, разбира се, леглото ще се затопли, но ще бъде много по-лесно да за заспи. В допълнение, спалното бельо и възглавници трябва да бъдат направени от леки и естествени тъкани.

12. Запазете бутилка студена вода близо до леглото, така че през нощта да намокрите гърлото си и да избършете лицето си, без да ставате от леглото.

Как да се спасим от жегата на работното място

1, Обличайте се елегантно, но с възможно най-леки дрехи. През лятото най-лесно е да издържате на горещините в широки и свободни дрехи със светли цветове от естествени материи, в идеалния случай памук или лен.

2. Ако пътувате дълго за работа, запасете със студена вода, като за целта поставете бутилка вода във фризера за през нощта. Водата бавно ще се топи и ще можете да я пиете студена за дълъг период от време, разбира се, на малки глътки!

3. За дамите: в жегата можете да носите ветрило и кърпа. Можете да овлажните кърпичка с вода и избършете лицето и ръцете си в претоварения транспорт. 

4. През лятото се опитвайте да избегнете тежкия грим, както и кремове и средства срещу изпотяване. Вашата кожа и така трудно диша и се охлажда в жегите, за да я затруднявате, блокирайки този начин за охлаждането и.

5. На работното си място можете да поставите малък аквариум, не непременно с рибки в него. Водата ще се изпарява и леко охлажда въздуха.

6. Дръжте малък пулверизатор близо до вас и периодично поръсвайте лицето, ръцете и пространството около себе си.

7. Пийте зелен чай. Той отлично регулира топлообмена на тялото.

8. Ако нямате климатик в офиса, е добре да имате растения с големи листа (бегония или фикус). Когато ги поливате с вода, те транспирират (изпаряват я от порите на листата си), внасяйки своята малка, но съществена лепта в охлаждането на помещението.

9. На обяд се опитайте да ядете по-малко тежка храна (месо, кексове), като се ограничите до салати или плодове.

10. Опитайте се да правите всички всички по-важни и трудоемки неща сутрин, докато слънцето не е толкова високо, а времето - все още не толкова горещо.

11. Като алтернатива, можете да поставите малък вентилатор под масата, той ще ви охлажда краката, намалявайки температурата по този начин на  цялото тяло.

Това бяха някои ценни и лесни за изпълнение съвети как да понесем по-леко жегата у дома и на работното място. Във втората част на материала утре ще ви запознаем с останалите съвети: как да се справим с горещините сред природата и в автомобила си.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>