Последиците от изменението на климата стават все по-очевидни. Изследователи от университета в Ню Хемпшир посочват, че изменението на климата, благоприятно за паразитите, сериозно е засегнало популацията от лосове в Нова Англия.

>>>Виж снимки на лосове>>>

Според техните данни, зимните кърлежи, които се хранят с кръвта на лосовете през есента и зимата, са били причина за смъртта на приблизително 7 от 10 животни в продължение на три години по време на периода на проучването.

Учените са наблюдавали лосовете в Ню Хемпшир и западно от Мейн от 2014 г. насам - всяка година група учени изследвала 179 млади лоса, маркирани с радиопредаватели. Тяхното състояние и наличието на паразити са били следени.

От изследваните животни 125 или почти 70%, в крайна сметка са загинали. Изследователите подозират, че причината са зимните кърлежи. Водещият автор на изследването и професор по екология на дивата природа в Университета в Ню Хемпшир Пийт Пекинг отбелязва, че в североизточната част на страната лосовете са пример за това, какви са последиците от изменението на климата. Обикновено повече от 50% смъртност предизвиква сериозни опасения, но 70% вече говорят за реален проблем.

Проблемът е, че зимите в тази област идват по-късно, което прави есента по-дълга, а пролетта идва по-рано. Тези условия са благоприятни за кърлежите, които прилепват към лосовете през есента и се хранят с кръв цялата зима, преди да се освободят през пролетта.

Ученият отбелязва, че в Нова Англия зимата започва по-късно поради изменението на климата, но само първият сняг спира кърлежите да нападат животните. Проучването показва, че 88% от смъртните случаи на маркирани животни са свързани с "умерени и тежки инвазии" на паразита.

Кърлежите причиняват изтощение, анемия и загуба на кръв. Всеки лос е имал средно 47371 кърлежи. Но това не е границата. В един случай, описан в "Ню Йорк Таймс", изследователите описват умряло животно с 100 000 кърлежа, въпреки че този брой вероятно е бил дори по-висок до смъртта му. Според Пекинг, когато броят на кърлежите надхвърля 35 000, това представлява опасност за животното.

Докато изследователите забелязали, че условията са били малко по-добри за възрастни лосове и повечето оцелели, те също показват признаци на лошо здраве - анемия и загуба на кръв. Кърлежите могат също да повлияят на репродуктивното здраве на лоса. Както твърди Перкинс, лосът буквално кърви.

Не само лошата страда от кърлежи в района. През последните 10 години общият брой на кърлежите се е увеличил, което е довело до увеличаване на случаите на болести, пренасяни от кърлежи в жителите на Нова Англия.