Макар с отслабваща сила, атмосферният фронт над Япония все още  причинява валежи. Виж видео от радарните изображения на валежите над острова:

Както писахме преди дни, няма съмнение, че катаклизмите от последните седмици в различни части на света са причинени от промяната на климата.

Гребените и долините в средните части на тропосферата в някои периоди на годината, са значително по-бавноподвижни от обичайното и това причинява както пороите, включително и  у нас, така и понякога през зимата - продължителни студове, но и дълги наднормени периоди.

Япония е обградена от морета и влаготранспортът от източниците на атмосферна влага към слоевете на атмосферата над сушата е възможен практически отвсякъде. Само при създаване на специфични условия за продължителни валежи с "конвейерна" доставка на влага към определен регион, са възможни подобни действително библейски количества валежи за относително кратки срокове.

За да бъдат нещата още по-сложни за жителите на острова на Сакурите, нещата се влошават допълнително от мусоните, които в момента са в разгара си.

Но дори това не е всичко! В момента в близост до страната се намира супертайфунът Мария, който макар  и  да отслабва в не толкова топлите субтропични води, все още има предостатъчно сила да причини твърде сериозни валежи.

Ще продължим да следим метеорологичната обстановка в този регион и  през следващите дни.