Производителите на електроенергия в Обединеното кралство "бяха принудени да включат въглищните електроцентрали за втори път тази зима след продължителен период на студено време и по-слабо производство на електроенергия от вятъра", съобщава Guardian.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) на National Grid съобщи, че рано в неделя е поискал от Drax да започне да загрява два от въглищните си блокове на площадката си в Северен Йоркшир, а от EDF - да направи същото за един от блоковете на централата си в Нотингамшир, за да осигури доставките в понеделник.

"Това ще бъде първият път тази зима, когато National Grid използва резерва", казва Bloomberg: Тя ще използва и нов инструмент, който плаща на домакинствата за намаляване на потреблението между 17 и 18 ч. в понеделник, когато прогнозите показват, че резервите ще бъдат по-ограничени от обикновено.

Така наречената услуга за гъвкавост на потреблението беше тествана по време на студения период през декември." Според Блумбърг National Grid е заявила в Twitter:

"Това не означава, че доставките на електроенергия са застрашени и хората не трябва да се притесняват. Това са превантивни мерки."

BBC News, Daily Mail и Times също съобщават за услугата за гъвкавост на търсенето на National Grid.

В други новини от областта на енергетиката в Обединеното кралство Times съобщава, че критиците твърдят, че данъкоплатците на практика ще плащат на петролните и газовите компании за изграждането на вятърни паркове за захранване на платформите им в Северно море поради щедрите нови данъчни облекчения.

Той обяснява: "Правителството беше призовано да се откаже от предложените инвестиционни облекчения, които ще позволят на фирмите да претендират за данъчни облекчения в размер на 109 паунда за всеки 100 паунда, които изразходват за декарбонизиране на активите си. Новото данъчно облекчение трябва да бъде въведено чрез законодателство, обещано през пролетта."

Блумбърг съобщава, че следващият търг на Обединеното кралство за договори за възобновяема енергия ще бъде "решаващ за процъфтяващата офшорна вятърна индустрия в страната".

В статията се казва: "Вятърната енергия поевтинява от години, но това може да се промени, тъй като индустрията се справя с нарастващите производствени и финансови разходи. Освен ако цените не се повишат спрямо миналогодишния рекорден минимум, разработчиците може да не са склонни да приемат дългосрочни споразумения."