Началото на октомври не само у нас, но в по-голямата част от северното полукълбо ще бъде с температури над обичайните - в повечето части на Европа и Русия месецът започна с много топло време.

От акваториите до Балтийско море на запад чак до Тихия океан - Охотско море, средната дневна температура на въздуха надвишава нормата с 4 градуса. Само южните райони на Сибир бяха подведени с времето, там студът дойде преждевременно, а отрицателна аномалия има и в част от САЩ (виж картата).

Максималната температура достигна рекордни стойности в редица руски градове.

Така например, във Виборг, на запад  максималната температура надвиши предишния рекорд през 2000 г. с 2,2 градуса, като се достигна 17,5 градуса.

На изток Петропавловск-Камчатски стана рекордьор с максимум за 1 октомври 18,4 градуса, а предишният рекорд, 17,7, се държи от 1963 година.

Рекордите за максимална  температура бяха поставени във Велики Новгород, 20,6 градуса (предишният рекорд, 19,4, е от 2005 г.), а рекордно топло е и на арктическите острови на Русия.

През следващите дни необичайно топлото време в повечето руски градове ще продължи.

В България също ни очакват температури, значително по-високи от обичайните за октомври, на места с над 10-12 градуса над нормалните, а дали ще паднат и рекорди предстои да узнаем до няколко дни.

Обстановката в момента е в тон с прогнозите за топъл октомври: наличието на обширна положителна аномалия на местата откъдето обикновено идва по-хладен въздух у нас означава най-малко, че когато това се случи, захлаждането няма да бъде толкова рязко, колкото - при студена или поне нормална Арктика и прилежащите и територии.