Страните все още са далеч от приключване на преговорите на срещата на върха за климата COP27 в Египет, съобщава Ройтерс.

Агенцията добавя, че домакините са "призовали преговарящите да разрешат различията си преди крайния срок през уикенда".

Тя продължава: Според специалния представител на египетското председателство на COP27 Ваел Абулмагд " в помещенията за преговори в Египет са останали дълбоки разногласия". Той цитира думите на Абулмагд: "Мисля, че имаме по-голям от обичайния брой нерешени въпроси... Бихме се надявали при настоящите обстоятелства да видим повече желание за сътрудничество и приспособяване, отколкото виждаме".

Новинарският бюлетин цитира един "служител, близък до преговорите", който казва: "Има загриженост за това как ще стигнем до края, а има и загриженост, защото говорим за най-големия проблем, пред който е изправено човечеството."

Той продължава: "Преговорите останаха трънливи около въпроса за "загубите и щетите", или как да се помогне на страните, засегнати от огромни икономически загуби в резултат на бедствия, причинени от климата, като страните бяха разделени по въпроса дали и кога да се създаде фонд и кой да плаща в него.

В сряда обаче преговарящите постигнаха малка победа, като се съгласиха да създадат така наречената Мрежа от Сантяго - орган, който да предлага техническа помощ на страните, нуждаещи се от възстановяване след бедствия.

Богатите държави продължават да се противопоставят на постигането на съгласие тази година за създаването на специален фонд за загуби и щети."