Намаляване на концентрацията на атмосферен въглероден диоксид е изиграло съществена роля за застудяването на климата на Земята преди около 34 милиона години, сочат данните от проучване на учени от университета на Бристол. Изследването е качено на сайта на учебното заведение.

Климатът на Земята е преминал през огромен преход преди между 40 и 34 милиона години. Преди 40 милиона години, в епохата еоцен, Антарктика е била покрита с гори.

Преди 34 милиона години, през олигоцена, тези гори са били заменени от дебел континентален лед, както познаваме Арктика днес.

Малко информация има за това как климатът се е променил. Екипът от учени, ръководен от д-р Витория Лорентано и д-р Давид Нафс от университета на Бристол, използва молекулни фосили, запазени в древни въглища, за да събере данни за температурата на почвата по време на атмосферния преход.

Според проучването им температурата на земната повърхност е започнала да се охлажда заедно с океаните с по около три градуса Целзий.

За да изследва причините, довели до спад на температурите, екипът прави симулации на климатични модели.

Оказва се, че само тези, които включват намаляване на атмосферния въглероден диоксид, възпроизвеждат охлаждане в съответствие с получената от проучването на фосилите информация за температурата.

Тези резултати предоставят допълнителни доказателства, че атмосферният въглероден диоксид играе решаваща роля в промяната на климата на Земята, категорични са експертите.