Първият сняг падна по високите полета, Предбалкана и в планините. Да очакваме ли скоро още валежи, къде, колко и от какъв вид?

Днес ще има променлива облачност, намаляваща и до незначителна в следобедните часове. В Дунавската равнина все още ще бъде ветровито, но вятърът ще отслабва. Максималните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса, малко по-ниски в местата със снежна покривка на запад.

През нощта над страната ще бъде ясно. Ще духа слаб вятър от югозапад и юг. Минималните температури ще бъдат от минус 5 до плюс 3 градуса.

През деня облачността ще бъде променлива, ще има и слънчеви интервали. Вятърът от юг ще бъде слаб. Дневните температури ще достигнат 7 до 14 градуса.

На континента дъжд ще вали на места в централните части, като във Виена валежът на моменти ще бъде силен, а в Рим — придружен от гръмотевици.

Слънчево ще бъде в Лондон и Атина, а сняг ще вали в Москва.

Без съществена промяна на времето ще остане у нас през по-голямата част на петъчния ден.

По-късно вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, облачността ще се увеличи и ще започнат превалявания. Максималните температури в петък ще бъдат от около 10 градуса на запад до 17-18 в източните райони, където вятърът до вечерта ще бъде югозападен.

През нощта срещу събота и в събота ще превалява над голяма част от страната, но от запад през деня валежите ще спират.

Въздушната маса над страната ни в съботния ден ще бъде с много гранични характеристики, при това за северните и централни западни части.

На изток и юг валежите ще бъдат от дъжд, а временно премесване със мокър сняг, по наша преценка е възможно само по най-високите западни полета, при това за кратко. Трайна снежна покривка в района на София при тази обстановка, според днешните сценарии на моделите, няма да се образува.

Температурите в съботния ден ще са от 3-6 градуса по високите полета и на северозапад до 10-12 в югоизточните райони.

За повече подробности, следете прогнозите в следващите дни.

След временно спиране на валежите в неделя, в понеделник срещу вторник, по преминаващ през страната средиземноморски циклон предстои пореден валежен процес, по който са възможни и по-сериозни количества валежи, особено в източните и част от южните райони.

Мнозинството модели са склонни да очакват валежите да бъдат под формата на дъжд, освен по високите места на запад, където все още фазата на валежа е несигурна. По този процес също предстои да се доуточняват подробностите в следващите дни.