Десетки хиляди домове са без елзахранване, а морска вода е заляла крайбрежни улици, след като ураганът Флорънс започна да удря източното крайбрежие на САЩ.

Ураганът бе понижен от втора на първа степен, но с ветрове, достигащи 150 км/час, той остава близо до втора степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, съобщи Националният институт на ураганите на САЩ, цитиран от световните агенции. Въпреки че загуби скорост, приближавайки Северна и Южна Каролина, бурята все още има потенциала да убие много хора и да предизвика катастрофални наводнения, предупредиха официалните власти.

Наводненията убиват много хора и, за съжаление, това е което ни предстои да видим, заяви Брок Лонг, началник на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, цитиран от BBC. Той изтъкна, че хората, които живеят край океана, край реки и потоци, са в най-голям риск.

Заповеди за евакуация са издадени за 1.7 млн. души от щатите Северна Каролина, Южна Каролина и Вирджиния.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър каза, че оцеляването от урагана би било тест за издържливост, екипност, здрав разум и търпение. В този щат се очаква стихията да предизвика свлачища по обед местно време в петък.

Брендън Локлиър от Националната метеорологична служба прогнозира, че има вероятност в Северна Каролина за два-три дни да вали толкова, колкото обикновено за 8 месеца.