В ексклузивна статия Гардиън съобщава, че емисиите на парникови газове "свиват стратосферата", цитирайки ново проучване.

Според изследването, стратосферата е изтъняла с 400 метра от 80-те години на миналия век и ще се свие с още около километър до 2080 г., "без големи намаления в емисиите".

Гардиънобяснява: "Учените вече знаеха, че тропосферата нараства във височина, тъй като емисиите на въглерод се увеличават и са предположили, че стратосферата се свива.

Но новото проучване е първото, което доказва това и показва, че вторият атмосферен слой се свива по целия свят поне от 80-те години на миналия век, откакто сателитни данни се събират редовно.

" Промените в земната атмосфера "имат потенциал да повлияят на сателитните операции, GPS навигационната система и радиокомуникациите", добавя Guardian.

В него се добавя: "Констатациите са допълнително доказателство за ефекта, който емисиите, причинени от хората, имат върху планетата."

Отделно Ню Йорк Таймс съобщава за връзката между космическия боклук и изменението на климата, като обяснява:

"Атмосферата на нашата планета естествено издърпва орбиталните отломки надолу и ги изгаря в по-дебелата долна атмосфера, но нарастващите нива на въглероден диоксид намаляват плътността на горните слоеве на атмосферата , което може да намали този ефект. "