Axa, Allianz и Scor са се оттеглили от Алианса за нулево застраховане (NZIA) на фона на нарастващия политически натиск в САЩ и правните опасения, съобщава Financial Times.

Тримата големи застрахователи, включително председателят на групата Axa, са последните от седемте застрахователи, които напускат, след като редица републикански главни прокурори на щатите в САЩ изразиха "сериозни опасения" относно спазването на антитръстовите закони от страна на алианса, продължава статията.

По-рано тази седмица Swiss Re обяви излизането си "с незабавен ефект" от алианса, който е част от по-широкия чадър Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), стартирал на COP26, съобщава BusinessGreen.

Мюнхен Ре обяви напускането си на NZIA през март, а Цюрих и Хановер Ре - през април, допълва изданието.

Според източници, запознати с групата, NZIA е провела разговори в четвъртък, за да обсъди какви са нейните възможности в отговор на писмото на 23-те щатски прокурори, които са дали на алианса един месец за отговор, съобщава Ройтерс.

Като се има предвид отливът, който това е предизвикало, NZIA трябва да направи правилата по-малко предписателни, заяви главният изпълнителен директор на Lloyd's of London - друг член на NZIA - Джон Нийл пред Ройтерс тази седмица.

"Има пет цели и разполагате с 12 месеца, за да постигнете една от тях, и с 36 месеца, за да постигнете три от тях", каза той пред информационния бюлетин. "NZIA трябва да погледне отново какви са целите им или алиансът ще се разпадне".