Този месец в Антарктида е регистриран температурен рекорд от 20,75 градуса, като за пръв път е надхвърлен прагът от 20 градуса, съобщи бразилски учен, цитиран от Франс прес, цитирана от БТА.

Рекордът е регистриран на 9 февруари на остров Сиймур, известен и под името Марамбио, обясни ученият Карлос Шефер, като същевременно подчерта, че тези данни "не са валидни за тенденция към климатична промяна".

"Това е просто знак, че в този район се случва нещо различно", каза бразилецът в разговор по УатсАп.

На графиката можете да видите разпределението на дневните максимални стойности за съответната антарктическа станция по месеци, откакто се водят наблюдения.

Снимка: НОАА, Туитър

Въпреки думите на Шефер, глобалното затопляне може да не е изцяло виновно за този рекорд, но очевидно е помогнало.

За сравнение, в момента по време на бореалната зима (в северното полукълбо) подобна температура може да се измери едва във Флорида на Юг, а сега в Европа никъде не е толкова топло.  Тази температура на антарктическия полуостров се е получила и благодарение на специалните условия, които са направили възможна проявата на фьонов ефект, повишил допълнително температурата в конкретната станция с още няколко градуса. В момента там вече стойностите са по-близки до обичайните.