>>>>>>Виж галерия от 9 снимки>>>>>>

Когато миналата седмица земята до Леилани Естейтс се разлюля и от пукнатините започнаха да излизат опасни газове, следствие на рязко  нарасналата активност и изригването на Килауеа, жителите на населеното място и околността бяха принудени  да го  напуснат.

Лавата на постоянно активния хавайски вулкан обикновено изтича в океана, но в случая се запъти към вътрешността на острова.

Няколкостотин души намериха убежище в църкви, приюти и при други жители на Хавайските острови, а досегашните им райони за живеене бяха запълнени с вулканични цепнатини.

Възниква въпросът: защо някой живее в близост до активен вулкан, ако може да се наложи в един миг да напусне дома си, като си проправи път през пепелта и токсичните изпарения?

Вулканичната среда е основата за живота на околните общности.

Геотермалната енергия на вулкана може да задвижва технологичните системи. Почвата близо до активните вулкани е често богата на минерални находища и осигурява отлични възможности за селското стопанство.

Вулканите привличат туристи, които осигуряват работа в хотели, ресторанти, магазини за сувенири. Не на последно място, някои хора просто нямат финансовите ресурси да се преместят от родните си места.

В допълнение към културни и религиозни причини, много жители на райони около Килауеа оправдават рисковете с красотата и отдалечеността на региона.

"Бяхме готови за подобни проблеми, когато купихме къща във вулканично опасна зона 1." - каза Стейси Уелч, чийто дом в Leilani Estates, може  би е  унищожен.

Хавайските вулкани обикновено дават предварителни сигнали, когато трябва да се случи нещо голямо. Малки земетресения, увеличаване на размера на потоците лава на върха и промяна на наклона на вулкана през последните седмици. Това сочи предстоящо изригване.

Но в други части на света земетресения, торнадо, пожари и наводнения могат да се появят без предупреждение.

Евакуацията на близките общности поради изригването на Килауеа не е единственият такъв случай в последно време.

Когато Майон във Филипините започна да изхвърля пепел през януари, десетки хиляди души са били евакуирани.

През ноември, когато бушува индонезийски вулкан Агунг, в североизточната част на Бали, повече от 100 000 души бяха евакуирани.