Ледът около Аляска се топи. Това явление стана толкова бързо, че ситуацията заплашва храната и работните места на живеещите там.

Данните от сателитите показват, че температурата на водата в Чукотско и Берингово море е почти 10 градуса по Фаренхайт (пет градуса по Целзий) над нормалната.

"Арктическите морета драматично се затоплят", пише в Twitter Рик Томан, специалист по климата в Университета на Аляска.

Вече има последствия, включително търговски, по западните и северните брегове на щата, казва още Томан. Според него ежедневно се намират мъртви птици и морски животни, а температурата на морето е достатъчно топла, за да поддържа цъфтежа на водораслите, което може да направи водата токсична.

Това ще доведе до криза в много крайбрежни градове на Аляска, които зависят от риболова, ще наложи подпомагане на техните икономики, а храната на хората, които живеят тук, е под заплаха.

>>>Вижте галерия от снимки на удивителната природа на Аляска>>>>

"Повечето от това, което хората ядат там през по-голямата част от годината, са продуктите, които те си набавят сами", казва климатологът Брайън Бретшнайдер от Международния арктически изследователски център. - "Ако хората не могат да излязат на леда, за да ловят тюлени или китове, това ще се отрази на тяхната продоволствена сигурност."

Такива събития - когато метеорологичните условия водят до крайни последствия - също показват нарастваща климатична криза, твърдят учени.

Ледената покривка около Аляска обикновено "стои" до края на май, а тази година изчезна през март.

Безпрецедентно затопляне е причинено от южните ветрове в Берингово море, с топъл въздух от юг, ледът се топи с тревожна скорост. Летните температури на океана в региона също не са били толкова високи, в сравнение със средните за този сезон. Както на север, така и на запад от Аляска, температурата е близо до рекорда за юни.

"Това затопляне е сигурен сигнал за глобалното затопляне и част от тенденцията на увеличаване на глобалната температура", казва още Бретшнайдер.

"С настъпването на зимата тези необичайно топли води ще се охладят", добавя Томан, изтъквайки, че се очаква да се образува повече лед през следващата зима, но ледът ще бъде тънък.

Това, което се случва край бреговете на Аляска, се случва навсякъде. Повечето хора усещат последиците от изменението на климата, дори и да не са наясно с тях. Настъпват промени и последствията им ще се увеличават, казват учените. 

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>