Западно и  северно от страната ни е разположен мощен антициклон, който обуславя слънчево време или такова с незначителна облачност, но и сутрешни мъгли на места. В източната периферия, над Черноморския басейн в следващите дни ще има област на ниско налягане  и в резултат в най-източните части на страната в следващите 24-48 часа ще превалява слаб сняг и мокър сняг. Нова, тънка снежна покривка ще се образува само в местата над 250-300 метра и в Източна Стара планина, възможно и на места в Странджа.
На запад облачността ще бъде променлива и плавно ще се затопля, макар със символичните 1-2 градуса в следващите дни. 
Антициклоналната област ще благоприятства образуването на мъгли преди обяд в низините, но е трудно да се направи конкретна преценка за трайността им, тъй като поне до неделя в Дунавската равнина има условия за слаб западен вятър, който би пречил на образуване на трайни мъгли.
Вероятността за подобни явления расте след неделя и през следващата седмица, когато над страната ще се установи слабоградиентно барично поле или, според някои модели, антициклонален гребен от север  и североизток. И в двата варианта минималните температури ще имат стойности между минус 5, минус 7 и минус 2-3(на места в някои дни до около минус 10 при гребен от североизток) - стойности в рамките на обичайните за месеца или малко под тях, но без опасни студове. Дневните в низините ще са от 1-3 над нулата в местата с мъгли до 7-8 в хълмистите местности, издигнати над инверсиите, особено където няма снежна покривка.
Хубаво време ще има в планините - предимно слънчево, с температура на 1200 метра около 4-5 градуса след утрешния ден, когато ще бъде все още малко по-студено.
Според мнозинството модели и моделни интерпретации и по наша преценка, подобна барична обстановка на континента ще бъде трайна, тъй като циклоналната област над Северния Атлантик е дълбока, консолидирана и  все по-активна в последните дни. Тези условия с голяма вероятност ще се задържат през цялата втора декада на месеца и дори първите дни на третата - дните преди Коледа, т.е сухото и спокойно време с около обичайните за месеца температури и мъгли в някои дни, ще остане поне до Коледа.