Повечето хора приветстват прекарването на времето в природата и в зелените площи. След като прекарате известно време на чист въздух, можете да се отпуснете от шума и суетата на ежедневието. 

Въпреки всичко, което учените знаят за връзката между природата и здравето, те все още не могат да твърдят със сигурност колко време, прекарано на открито, води до подобряване на психическото и физическото състояние. В ново проучване, публикувано в четвъртък в Frontiers in Psychology, беше направен опит да се отговори на този въпрос.

Участниците в изследването са били помолени да прекарат известно време на място, което "носи чувство за контакт с природата" в продължение на поне 10 минути на разходка, три пъти седмично, в продължение на осем седмици. Изследователите установили, че участниците, които потънали в релаксация сред природата в продължение на поне 20 минути, са претърпели значително намаляване на нивото на хормона на стреса кортизол.

>>>Ако нямате време за 20 минути сред природата, разгледайте релаксиращите снимки>>>

Авторите на проучването пишат, че разработват "рецепта за природата" - или "хапчета за природата" - които лекарите могат да предложат на пациентите си като евтина, профилактична терапия. ("Таблетктаа" е времето, прекарано отвън.)

Учените все още не знаят точно кои аспекти от природата - дървета, трева, вода или растения - са отговорни за ползите от престоя навън.

Те също така намират за трудно разработването на "стандарта" за необходимото време навън, тъй като нито учените, нито участниците в изследването знаят какъв вид проблем има даден субект.

Лидерите на експеримента позволили на 36-теучастници свободно да решат къде, кога и колко време да прекарват в природата, при условие че спазват някои основни правила. Те не могат да използват телефони или устройства, свързани с интернет, за да разглеждат социалните мрежи или уебсайтове и не могат да провеждат разговори или да четат по време на определеното им време на улицата. 

Изследователите смятат, че 20 минути в природата може да не са достъпни за много хора.

Може да им е трудно да стигнат до зеленината или не могат да отделят толкова много време. Затова се препоръчва да започнете от само пет минути. Това е време, което изглежда достъпно за всеки и може да удължи впоследствие.