За втора поредна година започва феномен Ла Ниня, който ще предизвика суши в Американския Запад и ще засили и без това активния сезон на атлантическите урагани, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Само пет месеца след края на явлението Ла Ниня, започнало през септември 2020 г., американското Управление по изследване на океаните и атмосферата обяви, че е започнало ново охлаждане на Тихия океан.

Ла Ниня обикновено причинява повече селскостопански щети в САЩ от Ел Ниньо и неутралните условия.

Има 57-процентен шанс явлението да е умерено и 15-процентен - да е силно, каза Майк Халпърт от управлението. Обикновено през втората година то не е толкова силно изявено, колкото през първата. Очаква се да продължи и през пролетта.

При Ла Ниня голяма част от Югоизточна Азия и Северна Австралия са по-дъждовни. Това вече проличава в Индонезия.

В Централна Африка и Североизточен Китай обикновено има засушаване. По-хладно е в Западна Канада, Южна Аляска, Япония, Корейския полуостров, Западна Азия и Югоизточна Бразилия.

Приема се, че за останалите, най-отдалечени от тази част на планетата, региони като Европа или Северния Ледовит океан, ЕНСО (от абревиатурата на английски), както е известна тихоокеанската осцилация, включваща Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва по-малко влияние. 

Въпреки това, промяната на атмосферната циркулация и там може да доведе до по-необичайно време, в сравнение с многогодишните климатични прояви.