Над 60 млн. американци се готвят за най-голямата снежна буря от десетилетие насам. От Колорадо до Мейн, предупреждение за опасно лошо време и навявания е в сила за 14 щата. Очаква се снежната покривка, която на места вече е голяма, да надхвърли 60 сантиметра.

Лошото време вече стана причина за затваряне на ключови пътни артерии, на места е спряно и електричеството. Около 50 хиляди домакинства в североизточната част на САЩ са били без ток снощи. Метеорологичната служба на САЩ прогнозира два дни снеговалежи и за опасност от образуване на поледици по източното крайбрежие.

Властите в тези щати предприеха редица предпазни мерки заради снеговалежите и опасността от заледяване на пътища, предаде ТАСС.

Присъственото обучение в училищата в Ню Йорк днес се отменя, съобщи в Туитър кметът на мегаполиса Бил де Блазио, който призова гражданите да си останат по домовете. Прогнозите са днес в Ню Йорк да падне повече сняг, отколкото през цялата минала зима, отбелязва ДПА. На много места обаче се очаква снегът бързо да се стопи и да бъде примесен с дъжд.

В съседния щат Кънектикът губернаторът Нед Ламонт препоръча на местните жители да се въздържат от пътувания. В Пенсилвания и Ню Джърси бе обявена извънредна метеорологична ситуация.

Най-малко двама души загинаха при верижна катастрофа в Пенсилвания. Около 60 автомобила се ударили на междущатска магистрала по време на обилен снеговалеж.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

 

В съседна Канада, шестима рибари са в неизвестност от вторник, предаде Франс прес. Те изчезнали при корабокрушение край източната провинция Нова Скотия при неблагоприятно условия във вторник. Операцията по издирването им е прекратена. Вчера бе открито тялото на един човек от екипажа на потъналото риболовно корабче.