Многобройни споделяния в социалните мрежи и Ютюб получиха снимки и клипове със заснети последици от наводненията в Източна Испания вчера и през последните дни.

Поройните валежи там се дължат не на конвенционален студен фронт или приземен циклон, а на почти неподвижен висок циклон, разположен над Гибралтар  и Югоизточна Испания.

Подобни вихри в средната тропосфера са 'душмани" на хубавото лятно време и у нас, особено в първата половина на лятото, при това почти неизменно всяка година. Самият циклон е разположен сред доста топла въздушна маса, а за огромните енергии, които са налице, свидетелства картата на сайта blitzortung_org, ня която се вижда, че за по-малко от 48 часа в региона са регистрирани 100 000 (сто хиляди) светкавици.

Снимка: blitzortung_org

 Ситуацията над тази част на континента се усложнява, освен от стагниращия вихър и от наличието на предостатъчно влага, доставяна във валежната зона от топлите води на Средиземно море и Атлантика.

Вихърът ще остане там още няколко дни, като постепенно ще се движи на северозапад и ще се размива, но все още носейки валежи във вътрешността на Испания, а после - на северозапад към страната на баските.