Първата за годината лятна гореща вълна връхлита Кипър днес и утре. Пиковите стойности в двата дни се очаква да бъдат с до 6 градуса по-високи от обичайните майски температури. В язовирите в страната в момента има с 20% по-малко вода отколкото преди година, съобщава БНР. 

35 градуса ще достигне температурата днес във вътрешността на острова, предупреди Метеорологичната служба. Според прогнозата на частна метеослужба живакът ще удари дори 37 градуса в двата горещи дни.

32 градуса се очакват по крайбрежието, а в планините - около 24 градуса.

Високите температури надхвърлят значително средните климатични стойности за май, които са около 29 градуса.

Към горещината се прибавя и очакваното повишено ниво на прах във въздуха, дължащо се на силни ветрове от Северна Африка.

Заради майските жеги в Кипър специалистите отново алармират за водния баланс на страната. Въпреки паднали в началото на месеца силни дъждове в момента язовирите на острова са запълнени до 67% от обема им, при 89% преди година.

Климатичните промени вече се усещат в Кипър, най-вече в селското стопанство. Екоминистерството пое координацията на усилията за разработване и прилагане на Национална стратегия за адаптиране към изменението на климата.

През април в другата южна част на Европа - Пиринеите, беше отчетен безпрецедентен период с продължителни жеги, "достойни" дори за месец юли.