Повишаването на морското равнище може да засегне три пъти повече хора до 2050 г., отколкото бе изчислявано по-рано.

Повече от 300 милиона души, 75 процента от които пребивават в крайбрежните райони на Китай, Бангладеш, Индия, Виетнам, Индонезия и Тайланд, ще бъдат изправени пред чести наводнения, предупреди ново проучване.

>>>Виж галерия от снимки>>>>

Рискът от наводнение през следващия век би се увеличил най-малко три пъти в Китай и съседна Индия, а заплахата ще бъде около 12 пъти по-висока, съобщи експертно проучване, публикувано в Nature Communications във вторник.

Изследователите използвали по-точен модел, за да сравнят котирането на сушата и покачването на морското равнище и да предскажат вероятните нива на заплаха. Според новите оценки, около 110 милиона души живеят на сушата под сегашната линия на прилив и 250 милиона на сушата под текущите годишни нива на наводнения.

Предишно проучване, базирано на по-малко точна система, беше предсказало, че покачването на морското равнище ще заплаши 80 милиона души. "Тези оценки показват потенциала на изменението на климата да промени градовете, икономиките, бреговите линии и цели глобални региони в рамките на нашия живот", казва д-р Скот Кълп, водещ автор на изследването в изявление.

В световен мащаб морското равнище се повишава поради масивната емисия на парникови газове, които улавят топлината, като затоплят планетата. Нарастващата температура води до топене на ледници и ледени покривки и добавяне на повече вода в океаните. Водата се стича и в ниско разположени крайбрежни райони.

"Най-големите ефекти ще се усетят в Азия, благодарение на броя на хората, живеещи в ниско разположените крайбрежни райони на континента", се казва в проучването.

Общо 151 милиона души са изложени на риск от наводнения в Китай, Бангладеш, Индия, Виетнам, Индонезия и Тайланд. Близо една четвърт или 43 милиона от тези хора пребивават в Китай.