Докато САЩ все още се съвземат от урагана "Айна", тропическата буря "Минди", образувала се в Атлантическия океан, достигна в сряда вечерта крайбрежието на американския щат Флорида.

Бурята връхлетя първо остров Сейнт Винсент с максимална сила на вятъра от 75 км/ч. Бурята се придвижва в североизточна посока със скорост 33 км/ч, съобщи Националният център за ураганите в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждение за тропическа буря е в сила за крайбрежието на Флорида.

"Минди" е 13-ата буря, която получава име по време на тазгодишния сезон на ураганите. Очаква се бурята да предизвика до 15 см валежи на полуостров Флорида и в райони на южна Джорджия и Южна Каролина. Възможни са и наводнения, предупреждава Националният център за ураганите в САЩ.

Нови 11 жертви на урагана "Айда"

Властите в южния американски щат Луизиана съобщиха за нови 11 жертви на урагана "Айда", предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Така броят на смъртните случаи, свързани с преминаването на "Айда" през щата, нарасна на 26.

Здравният департамент в Луизиана съобщи за 11 смъртни случая в Ню Орлиънс в периода 30 август - 6 септември, които се свързват с последиците от преминаването на урагана. В девет от случаите става дума за "прегряване по време на продължителното прекъсване на електрозахранването", а в два от случаите - за отравяне с въглероден оксид. Прегряването е настъпило при хора на възраст между 64 и 79 години, уточни департаментът.

Заради продължаващите проблеми с електрозахранването, стотици хиляди хора не могат да използват климатици въпреки лятната жега. Мнозина прибягват до употребата на генератори, което създава риск от отравяне с въглероден оксид при липса на адекватна вентилация, отбелязва ДПА.

"Айда" връхлетя сушата югозападно от град Ню Орлиънс на 29 август като ураган от опасната четвърта степен. Стихията нанесе сериозни щети. Без електричество все още са около 300 000 домакинства в Луизиана.Над 62 000 души са без течаща вода, а над 250 000 ученици не могат да се върнат все още в училище. Около 3200 души се намират в масови убежища, а други 25 000 души, чиито къщи бяха повредени от урагана, са настанени в хотели.

В сряда обаче властите в Ню Орлиънс отмениха вечерния час, който бе въведен заради "Айда".

Ураганът продължи да се движи в североизточна посока и силата му отслабна на сушата. В края на миналата седмица останалата мощ на "Айда" предизвика катастрофални наводнения в североизточните части на САЩ. Най-малко 48 души загинаха в района на Ню Йорк и Ню Джърси,