До края на зимата остава все още достатъчно време, за да ни поднесе някоя изненада, но поне според водещите световни метеорологични централи, втората и половина също ще бъде мека и, за съжаление - предимно суха, с поднормени валежи.

Какво да очакваме от пролетта в температурно и валежно отношение? Важно е да се знае, че не съществува значима корелация между зимата и последващата пролет в температурно отношение. Тоест, ако зимата е мека, както до момента и както сочат прогнозите за остатъка и, това не означава, че пролетта ще бъде мека или напротив - хладна.

>>>Галерията от прогностични карти можете да видите тук>>>>

През последните две десетилетия има случаи и на нормална, и на прохладна,  но и на доста топла пролет. Последните две години, например, пролетта беше доста топла. преди две години месец април беше с дневни температури, характерни за класическия юни от миналия век - по-високи от нормалните с над 4 градуса, а последният март също беше много топъл денем, с майски максимуми, макар, вярно - по-малко над обичайните минимални температури около нулата. Той беше по-топъл от обичайното с повече от 3 градуса.

В двата случая, през деня времето е много комфортно, с температури около и над 20 градуса, а в априлския случай - и с такива, доближаващи, а в низините и достигащи 30 градуса. При това, заради все още по-ниското слънце и относително по-кратък ден, както и антициклоналното време, следобедните бури са по-редки, в сравнение с месец май, когато често за периоди от по няколко дни ежедневно се изсипват краткотрайни порои.

Предстоящата пролет, според прогнозите на американската агенция NOAA ще бъде с температури, над обичайните (вижте галерията от карти). При това, температурната аномалия ще бъде най-голяма в началото, а после ще намалява до почти нормални за месеца температури през май.

В зависимост от някои допълнителни фактори, средните месечни температури през март ще бъдат с 2 до 4 градуса над обичайните в началото, а априлските - също, макар с малко по-малка аномалия.

Може да се каже, че фактически времето през първата половина на пролетта ще изпреварва климатичните стойности с близо месец: дневните температури през март ще бъдат близки до априлските, а априлските - като тези през първата половина на месец май.

Следва да се има предвид, че заради "наследството на зимата" - по-хладния и обикновено - по-сух въздух от този в следващия съответно месец, сутрин минималните температури ще бъдат по-ниски: през март и, евентуално първите дни на април - около или малко над нулата или с малки едноцифрени стойности. "Отплатата" за това, при ясно време, биха били хубавите следобедни стойности от над 20 и дори около 24-26 градуса в някои дни, особено през април. Това важи за време в условията на антициклонално поле. При циклонално такова(и наднормени температури), следобедните стойности биха били по-ниски, но за сметка на съответно по-високите комфортни сутрешни такива, на безопасно "разстояние" над нулата.

В сравнение с последните няколко години, когато с едно единствено изключение зимите също бяха меки, но прогнозните модели сочеха обичайни пролетни температури в прогнозите, сега има впечатляващо единодушие за доста топла пролет, поне в началото и , донякъде, средата и. Разбира се, има още месец и половина и всичко може да се промени до началото на климатичната пролет, 1 март.

Сега да погледнем накратко прогнозите за очакваните месечни валежи.

До края на зимата, за съжаление, според тях, не ни очаква някаква генерална промяна: остава сухо, много по-сухо от обичайното. След един преходен март, с колеблив сигнал по отношение на валежите, моделите рисуват по-добри перспективи за очакваните валежи, които за нашия регион за месеците април и май ще бъдат около или дори малко над обичайните, според дългосрочните прогнози (виж картите в галерията).

Обобщено: Очаква се топла пролет, с валежи около или малко  над обичайните, поне според актуалните прогнози на климатолозите.