Топенето на леденото покритие на Гренландия е повишило нивото на моретата с 10,6 милиметра от 1992 година насам, предава ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията цитира проучване, публикувано в сп. "Нейчър". В разработката са били анализирани данни от 26 отделни изследвания на група от 96 учени от 50 международни организации.

>>>галерия снимки от Гренландия>>>>

Ако ледовете в Гренландия продължат да се топят със същата интензивност, нивата на моретата в световен мащаб може да се покачат с 20 сантиметра до 2100 година, предупреждават специалистите.

Сателитните данни са били събрани и анализирани от два научни колектива под ръководството на Андрю Шепърд от университета в Лийдс и от Ерик Айвинс от Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния. Двата екипа използвали три различни метода, за да изготвят най-подробната картина на топенето на ледовете в Гренландия. Учените измерили височината на ледниците, скоростта на придвижването им и гравитацията. Като се измерва гравитацията, може да се определи масата на леденото покритие на острова.