Бруталната гореща вълна, стоварила се върху западната част на САЩ, доведе за трети път до отбелязване на температурни рекорди, като в Долината на смъртта в щата Калифорния, едно от най-горещите места на планетата, бяха отбелязани 54 градуса, предаде Ройтерс.

Термометър пред центъра за посетители във Фърнес крийк показваше 56,67 градуса малко преди 16 ч. местно време вчера (20 ч. по Гринуич вчера).

Според рейнджър от службата на националните паркове на САЩ този термометър обикновено показва малко над официалните данни.

Националната метеорологична служба регистрира в събота температура от 54 градуса, която, ако бъде потвърдена, ще бъде една от най-високите, измервани на планетата. Вчера следобед рейнджър измери температура от 81,1 градуса на тротоара пред центъра за посетители.

Повечето туристи излизаха от колите си, оборудвани с климатици, само за да позират за снимки с термометъра, но Ричард Радър от Аризона заяви, че е изминал вчера с колело 16 км в Долината на смъртта, след като дошъл да види "колко топло може да стане".

Горещините, обхванали голяма част от северозападните части на САЩ, подложиха на голямо натоварване електрическите системи и доведоха до големи горски пожари. В Южен Орегон пламъците застрашиха жилища и прекъснаха електричеството.

Националната метеорологична служба на САЩ издаде предупреждения за екстремни горещини в голяма част от региона и предупреди живеещите там, че високите температури могат да са опасни за здравето на хората, особено за малките деца и възрастните хора.