В следващите няколко дни ни очакват две арктични нахлувания, но на самата Коледа с голяма вероятност предстои чувствително затопляне.

Днес облачността ще бъде значителна, с по-съществени временни разкъсвания и намаления над крайните западни райони.

Ще бъде доста ветровито, с умерен, в Дунавската равнина - силен северозападен вятър. Дневните температури ще достигнат 2 до 8 градуса. На места ще превали - в ниските части - слаб дъжд, а в Предбалкана и планините - сняг. Там са възможни навявания, затова бъдете внимателни, ако ви предстои шофиране през старопланински проходи.

Тази нощ с до умерен вятър от север и северозапад ще нахлува студен въздух. Облачността ще бъде значителна, на места ще превалява сняг, по-значителни количества ще има само на места около Стара планина. Минималните температури ще са от около минус 5 до нула, плюс един градуса.

През деня облачността ще бъде променлива, все още на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа до умерен вятър от север и северозапад. Дневните температури ще бъдат от нула до 5 градуса в повечето места.

През нощта срещу неделя облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Вятърът ще се ориентира от запад. Ще бъде почти без валежи. Минималните температури ще бъдат от около минус 6, минус 7 по високите котловини на запад до около нула градуса. През деня облачността ще бъде незначителна, ще има и слънчеви интервали. Почти без валежи. Вятърът в Дунавската равнина ще се усили до умерен и силен, от запад. Дневните температури ще са от 2 до 7-8 градуса.

В понеделник облачността ще бъде често значителна. Отново ще превали, главно в Предбалкана и Дунавската равнина, но валежите няма да бъдат значителни. В Предбалкана ще вали сняг, а в ниските части на равнината — предимно дъжд и мокър сняг. Минималните температури ще са от около минус 5 до плюс 3, а дневните ще са без съществена промяна, от 2 до 7 градуса.

Във вторник ще бъде студено и ветровито. Облачността ще бъде променлива, на юг и северозапад намаляваща до незначителна. Северно от Стара планина на места ще превали краткотраен сняг.

Минималните температури ще са от минус 5 до нула, а дневните от минус 1 до плюс 4 градуса.

Сряда и четвъртък ще бъдат най-студените дни, с температури сутрин от минус 9 до минус 3 градуса. На места не са изключени и малко по-ниски стойности - до около минус 12.През деня в сряда ще бъде студено, с температури от около минус 4 до плюс 1 градуса и на места ще има доста райони с ледени дни: такива, при които температурите не преминават нула градуса. Само на отделни места е възможен съвсем слаб сняг.

В четвъртък започва затопляне и дневните температури ще се повишат с няколко градуса.

Според предварителните прогнози, които подлежат на конкретизиране в следващите дни, на самите Бъдни вечер и Коледа затоплянето ще продължи, температурите през деня на места ще достигнат и преминат 10-12 градуса, а ако има превалявания, те ще са предимно от дъжд.

Очаквайте по-конкретни прогнози за празниците в следващите дни.