Учени от няколко страни проведоха необичаен експеримент, в резултат на който е бил даден отговор на въпроса защо ивиците са необходими за зебрата. Резултатите били публикувани в списанието "Плюс едно".

Експериментът включва девет едноцветни коня и три одомашнени зебри. Някои коне били покрити с черни, бели и черно-бели пелерини. Експертите ги наблюдаваха 16 часа.

>>>Виж галерия от снимки на тези симпатични конски братовчеди>>>

Животните били поставени  в еднакви условия, на горещо място с голямо количество конски мухи.

Оказало се, че насекомите по-често кацали  на коне. Над зебрите или конете в черни и бели пелерини, те не забавяли темпото си на летене. По животните в камуфлаж, за разлика от зебрите, при все това, те кацали доста често, но при това избираха само открити участъци на телата им - главите.

Учените са стигнали до заключението, че ивиците по някакъв начин засягат зрителната система на конската муха, сякаш ги "заслепяват", не позволявайки им да кацат на зебрите.

За първи път учените са предположили, че ивиците на зебрата изпълнява функцията на защита срещу насекоми още през 2012 година. Експериментът потвърдил хипотезата.

Насекомите носят сериозни паразитни инфекции, а зебрите живеят в райони, където има много насекоми. За защита по време на еволюцията постепенно се е наложил този толкова необичаен цвят.

Подобен "сериозен експеримент" можете да приемете с усмивка, а можете и да опитате през горещите  и знойни летни дни да го повторите, като облечете бяла или тениска на зеброви ивици и да броите кацналите мухи ;)