Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър със скорост от 14-19 метра в секунда в десет области, в западната половина от страната. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Още от днес за утре, 27 януари, от НИМХ обявяват предупреждение от първа степен - жълт код, за силен северозападен вятър със средна скорост от 14-19 метра в секунда, на места и с пориви до 21-24 метра в секунда, в 13 области от страната.

От НИМХ информират и за седмичната прогноза за времето в България - от 27 януари до 1 февруари, изготвена от дежурния синоптик Марияна Попова от отдела "Прогнози на времето".

В събота, 27 януари, времето ще се задържи доста ветровито, с умерен и временно силен северозападен вятър. Облачността ще е променлива, често значителна. Валежи от дъжд и сняг ще има на повече места в Северна и Източна България. По проходите в Стара планина ще вали сняг и ще има условия за виелици.

В неделя, 28 януари, вятърът ще отслабне, но в Източна България ще се задържи умерен, от север-северозапад.

В понеделник, 29 януари, в западната половина от страната вятърът ще е от изток-североизток и ще е слаб, в източната - все още ще е умерен, от североизток. Вероятността за валежи намалява - само на изолирани места, главно през първия ден и в планините, ще превали сняг.

Във вторник, 30 януари, и в сряда, 31 януари, вятърът отново ще е северозападен, предимно слаб. Облачността ще е разкъсана, в много райони до слънчево време, но сутрин на отделни места в низините и котловините ще има мъгла или ниска облачност. Ще започне затопляне, по-чувствително ще е в сряда.

На 1 февруари, четвъртък, северозападният вятър отново ще се усили. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка