Зимата в Европа е към своя край. В следващите няколко дни антициклон с център над северните части на континента ще докара силно затопляне над по-голямата му част.

Мощната топла вълна ще заеме целия Стар свят. В Испания температурата ще се покачи до +20, във Франция - до +15, в Германия и Чехия - до +12 градуса.

Синоптичната ситуация е нетипична - от запад се разпространява мощният азорски антициклон, който по периферията си извършва мощна топла адвекция (пренос), придружена от югозападни ветрове.

В условията на слънчево време февруарското слънце допълнително затопля субтропичния въздух. В резултат на това дневните максимуми ще доближават нормални за април стойности.

Но нощите ще останат мартенски, заради все още достатъчната си продължителност - радиационното охлаждане в условията на континентален климат ще бъде значително. Затова и се очаква голям денонощен температурен ход, характерен за есента и особено за пролетта - повече от 15 градуса.

Ще засегне ли това необичайно време и нашата страна? В по-малка степен, но - да. За съжаление Балканите се намират от "неправилната страна" на антициклона и в следващите дни на 1-2 вълни от североизток у нас ще прониква по-студен въздух. Макар, че тези въздушни маси са твърде далеч от "способностите" на февруари, все пак в близките 2-3 дни температурите поне за малко ще влязат в интервала на нормалните за февруари.

В края на седмицата, обаче, "европейската жега" ще заобиколи центъра на отслабващия антициклон и у нас....ще се затопли от север!

Този отглас от европейския топъл въздух няма да бъде толкова подчертано наднормен, тъй като бившият субтропичен въздух ще е поизстинал в условията на Централна и Северна Европа, но  все пак и у нас температурите отново ще се повишат над средните за февруари.

Не бива да забравяме и друга важна характерна особеност на зимните (все още) антициклони: инверсиите. На синоптичните карти с температурите във височина топлата въздушна маса изглежда впечатляващо и  "радва окото", но в приземните слоеве остава, понякога недоловим изцяло за моделите подинверсионен по-хладен слой, "наследство" от по-късите дни и липсата на достатъчно вятър.

Затова и у нас в хълмистите райони и в местата с повече вятър и слънчеви интервали към края на седмицата температурите могат да доближат стойности около 15 градуса, но в най-ниските части и котловините ще остава  и по-хладно или със сутрешни мъгли.

Следете прогнозите ни в следващите дни.