Американски учени установиха, че Еверест и околните върхове са все по-мръсни и топли, а близките ледници се топят толкова бързо, че сигурно изкачването ще стане по-опасно, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Проф. Джон Ол от университета на Западен Вашингтон и екипът му седмици изследваха снега на Еверест и околните върхове, както и растенията по хълмовете. Те установиха, че снегът е замърсен в дълбочина и е изненадващо тъмен, когато бъде обработен и филтриран.

Пробите ще бъдат изследвани допълнително след завръщането на учените в САЩ.

>>>Виж галерия от снимки на най-високия връх и околностите му>>>>

Учените са планирали да изкачат Еверест и съседния връх Лхотце, но заради претоварването по пътя към Еверест са променили плановете си. Достигнали са до последния лагер на 8000 м, където се разделя планината, и са изкачили само Лхотце.

 

Информация:

Еверест (на тибетски: Джомолунгма: "Богинята-майка на света", на непалски: Сагарматха: "Високо в небесата") е връх в Хималаите, най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята.

Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Той е най-високият връх на Земята с височина 8848,20 m. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830 - 1843 г. Откъм Непал е разположен в Национален парк Сагарматха, който е биосферен резерват защитен от ЮНЕСКО.

Статутът на най-висок връх в света привлича катерачи от всички категории, от най-опитните до новаци, готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи, за да направят успешно изкачване. Планината не изпъква с изключителни алпинистки трудности при изкачването по стандартния маршрут, за разлика от други осемхилядници като К2 или Нанга Парбат. Въпреки това съществуват множество специфични опасности, като височинна болест, лошото време и силният вятър.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>