Ледената покривка на Гренландия се свива седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те години.

Причината е, че сега ледниците се топят не само отгоре, но и отдолу. Германски глациолози са открили причината за това необичайно явление.

Океанът "подкопава" ледниците отдолу. Изследователите са изследвали системата на един от най-големите ледници в Гренландия, разположен в североизточната част на острова - т. нар. "Ледник 79", наречен така, заради географската ширина, на която се намира. Той се състои от наземно ледено тяло и огромен плаващ език, дълъг 80 метра и широк 20 километра.

Леденият език е ивица лед, която се намира над повърхността на океана, без не се откъсва от основното тяло на ледника, разположен на сушата. В допълнение, към "ледника на 79 градуса", който има най-дълъг език, други ледници на източния бряг на Гренландия, по който преминава топло океанско течение, имат същите повърхностни клонове и всички те намаляват по маса и дебелина през последните години.

Учените, използващи кораби, проведоха проучване на океанското дъно близо до ледника.

>>>Виж галерия от снимки на Гренландия и ледниците и>>>>

В подробен анализ авторите установяват, че по-топлата вода се подпъхва под ледения език с повишена скорост. Благодарение на това ускорение, се отделя повече топлина на всеки квадратен сантиметър от основата на ледника за единица време, отколкото ако океанската вода просто измива леда отдолу.

Тъй като ледът изтънява, процесът само се засилва, тъй като дълбочината на депресията, при която потокът се завихря, увеличава и съответно обема на топлата вода, влизаща в ледника. През последните няколко години дълбочината на басейна се е  увеличила с 15 метра.

Проучвания на други ледници показват, че интензивното топене от долната страна на леда по бреговете на Гренландия се дължи до голяма степен и на формата на морското дъно.