Горещата вълна, за която предупредихме още преди седмица, днес и утре достига своя връх в Западна Европа.

Най-горещо ще бъде в Испания и Франция, но и някои от околните им страни.

Както писахме неколкократно през последните дни, температурите на много места ще превишат 40 градуса, а в някои местности ще доближат и 45. Това са стойности, близки до, а на места и над рекордните за региона. Трябва да се отбележи и фактът, че е все още месец юни, който е едва третият в реда най-горещи месеци за повечето места там, след юли и август. Това и прави температурните рекорди особено забележителни.

За сравнение, ето досегашните температурни рекорди в някои градове на Франция, както и кога са били регистрирани:

+44.1 градуса, Конкирак, 12 август 2003

пак 44.1 в Сен Кристол ле Але, пак на същата дата 12 август 2003

Точно 44 градуса в Тулуз, От Гарон, 8 август 1923

+43.9 градуса в Ентрекастьо, 7 юли 1982

+43.7 в Сен Андийол, намиращ се в долината на Рона, отново през историческата 2003 година 

Много горещо ще бъде във Франция и утре, заради фьоноподобния ефект в някои от речните долини. За разлика от потенциалните, зависещи отчасти от случайни фактори, рекорди при земя, във височина в момента въздушната маса над Франция е рекордно гореща, с температури на 1500 метра, близки до 30 градуса, а нулевата изотерма е повдигната на около 5 километра над земната повърхност.

Утре ще се появи и запад-северозападен вятър, който по-късно през седмицата ще докара известно облекчение от жегите, но в началото ще "свали" с допълнително нагряване изумителната рекордна горещина с африкански произход от по-високите слоеве. По този начин утре също са доста вероятни температурни рекорди. Предстои да разберем.

Както се вижда от друга страна, френските температурни рекорди са напълно сравними с нашите (най-висока доказана стандартно измерена температура в Пловдив, началото на юли 2000, 45 градуса, в останалите градове в низините - около 44 градуса. Масово цитираната в учебниците +45.2 в Садово вероятно не е реална).

Това е един вид предупреждение, че при поява на съответния тип циркулация, подобни, ако  не  и по-високи, температури, са напълно възможни и у нас.

Горещините във Франция ще продължат до края на седмицата, а в началото на следващата там ще настъпи частично облекчение - от рекордни, температурите ще се понижат до само леко наднормени.

Както писахме, "френската" жега, в трансформиран вид ще дойде на изток, към Балканите и у нас в началото на следващата седмица ще стане доста горещо, но температурите няма да превишат 40 градуса, като само на места ще достигнат стойности около 37 градуса.