Земята е на път да надхвърли затоплянето от 1,5 градуса по Целзий през следващото десетилетие, показва проучване, използващо изкуствен интелект.

Ново изследване, в което се използва изкуствен интелект, показва, че човечеството има 50% шанс да надхвърли целта за затопляне с 2C до средата на века, съобщава Guardian.

В статията се казва: "Използвайки невронна мрежа или вид изкуствен интелект, който разпознава връзки в огромни масиви от данни, учените обучават системата да анализира широк набор от симулации на глобални климатични модели и след това я молят да определи срокове за дадени температурни прагове.

Моделът установява, че има почти 70% вероятност прагът от 2C да бъде преминат между 2044 и 2065 г., дори ако емисиите бързо намалеят." Новите прогнози са "по-песимистични от предишните модели", съобщава Associated Press. Например, в него се казва, че при сценарий с ниски емисии, AI прогнозира затопляне от 2C около 2050 г.

В същото време Междуправителствената експертна група по изменение на климата изчислява, че при този сценарий планетата няма да достигне затопляне от 2С преди 2090 г. Axios също отразява проучването.

В друго ново изследване "Файненшъл таймс" съобщава, че най-замърсяващите 10% от хората са отговорни за почти половината от годишните емисии на парникови газове, които стоят в основата на изменението на климата.

The Guardian добавя, че според новите данни "разликата между въглеродните емисии на богатите и бедните в рамките на една държава сега е по-голяма от разликите в емисиите между държавите".