Как да понесем по-леко горещините в автомобила

1. На всички прозорци на колата сложете щори за слънце. Те ще помогнат за намаляване на температурата в купето с 5-7 градуса.

2. Вземете си малък хладилник за кола и винаги държи в него ледени кубчета и вода. С кубче лед лесно можете да избършете лицето и шията си. Можете и да вземете със себе си студена вода от офиса.

>>>>Вижте галерия от снимки и прийоми как да се спасите от горещините в автомобила и навън>>>>

3. Поставете екран "огледало" на предното стъкло, като го затиснете отвън чрез затворените врати. Ако инсталирате екрана отвътре (както правят повечето), то топлината и слънчевата светлина, отразени от нея, остават в кабината - упражнението е напълно безсмислено.

4. Колкото по-чиста е колата ви, толкова по-добре се отразява слънчевата светлина. Измивайте и полирайте колата си често.

5. Поставете чанта с пластмасови бутилки със замразена вода или от специалните гумени охладители за пасивна хладилна чанта с лед на задната седалка на колата, въздухът в колата ще бъде по-хладен.

6. В колата използвайте етерично масло от иглолистни дървета. Вдишването му дава освежаващ ефект.

Общи съвети за адаптация и по-лесно понасяне на горещините навън и сред природата 

1. Ходете боси по тревата, земята и вкъщи

2. Заменете вода със зеленчуци и плодове, които съдържат много вода (краставици, домати, диня). Те не само утоляват жаждата, но и насищат организма с витамини и минерали.

3. Охлаждащият ефект имат райската ябълка или бананите, както и плодове и зеленчуци със зелен и бял цвят.

4. Опитайте се да прекарате повече време близо до вода. Същевременно,  помнете, че при високи температури не се препоръчва да се гмуркате в прекалено хладна вода, защото поради температурните разлики може да получите спазми на мускулите или кръвоносните съдове.

5. В горещината спрете алкохола, включително бирата (тя дехидратира) и кафето - това са допълнителни натоварвания на сърцето и кръвоносните съдове. Газираните напитки са силно противопоказни, защото в тях има много захар и въглероден двуокис.

6. Предпочитайте вода с малко лимонов сок, минерална вода и пресен фреш.

7. При възможност, излизайте на открито преди 11 и след 18 часа.

8. През лятото винаги има високо ниво на ултравиолетова радиация. Носете шапка, например шапка с широк ръб, носете слънчеви очила и смажете откритите части на тялото със слънцезащитен крем.

9. Взимайте душ, опитвайте се да не използвате миещи препарати, те изсушават кожата. Водата и така ще измие потта и ще почисти кожата ви.

10. Опитайте се да не включвате компютъра и другите енергоемки уреди през деня. Това ще ви помогне да не се нагрява толкова стаята.

11. Всяка горещина се понася по-лесно извън града. Ако има такава възможност, отидете на село или сред природата, за да се отпуснете, да ядете естествени зеленчуци и плодове.

12. Адаптирайте се!

 В края на краищата, хората са живели без климатици в продължение на стотици години, а мнозина продължават да живеят така и днес.

Поддържайте здравословен начин на живот, поддържайте формата си и във всяко време ще се чувствате комфортно.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>