Ще има слънчеви интервали в някои дни и в някои райони - главно преди обяд и предимно в низините, но на целодневно слънчево и сухо време, при това поне за няколко поредни дни, според сегашните доминиращи прогнози на моделите, не бива да разчитаме.

Неустойчивата атмосфера над Балканите и в частност над страната ни, ще се задържи най-малко ще седмица-две, а вероятно до последните дни на месеца. Тя е обусловена от трайно стационираща над Южна Европа и Средиземноморието обширна циклонална област, периодично и упорито "презареждана" от студени нахлувания от северозапад и север. 

Все пак, в някои дни в низините времето ще бъде с голяма вероятност почти сухо, въпреки следобедното развитие на купести облаци.

Ето, в съкратен вариант, очакваните температури и валежи по места в следващите няколко дни докъм средата на следващата седмица и  най-общите предварителни сценарии за времето след това:

Днес до края на деня условия за краткотрайни превалявания има в почти цялата страна, с изключение на крайните източни райони. Максималните температури ще бъдат от около 17 градуса в по-високите места с плътна облачност, до около 24 в някои райони на Тракия и крайните североизточни части. Минималните стойности утре и в следващите дни ще са около и малко  над 10 градуса, затова няма да ги споменаваме за всеки ден.

>>>Галерията от карти с очакваните валежи по райони и количества можете да видите тук>>>

Утре, петък, от североизток-изток ще прониква по-топъл въздух и дневните температури ще са от 18-19 по високите полета на запад и по Черноморието, през 21-24 в по-голямата част на Тракия и Дунавската равнина и до 26, 27 в крайните североизточни райони. Вероятност за локални краткотрайни валежи има над голяма част от страната, а по-малка е тя в ниските части на Дунавската равнина и Тракия.

В събота може да се разчита на относително (на фона на това от тези дни) хубаво време, поне що се касае до низините. Краткотрайни превалявания ще има главно над планините. Топлата въздушна маса от изток ще повиши температурите, особено в низините и местата с повече слънце. Максималните температури ще достигнат там до 26, 28 градуса на места. В полупланинските и по-високите части, стойностите ще бъдат между 21 и 25 градуса.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>

Очаквани валежи в неделя след обяд

Снимки: Meteoinfo.by

В неделя ще се усили източният вятър. температурите ще останат сравнително високи, от 22 до 27 градуса. Превалявания ще има главно над планините и главно над старопланинската верига.

В понеделник гръмотевични бури ще има над западната половина на страната, а във вторник - на по-малко места, основно в планините. Температурите ще се понижат с градус-два и ще бъдат от 20, 21 до 25 градуса.

Очаквани валежи за 12-часов период от 12 до 24 часа в понеделник, според модела GFS,интерпретация на meteoinfo.by

Снимки: Meteoinfo.by

Без съществена промяна ще остане времето и през остатъка от следващата седмица. В някои дни ще има повече слънчеви часове, но в повечето краткотрайните превалявания, придружени от гръмотевици, на места и от локални градушки, ще бъдат почти ежедневни.