Днес ще бъде горещо, а над по-голямата част от страната - и предимно сухо. Изключение ще бъдат част от западните и югозападни планински и полупланински райони, където ще превали и прегърми. Локални краткотрайни превалявания с гръмотевици не са напълно изключени и в Софийско. Живеещите в тези райони могат за всеки случай да си вземат чадър. Дори да не потрябва, няма да навреди.

В останалата, по-голяма част от страната, ще остане без валежи, като най-сигурно е това за низините и Черноморието. Максималните температури ще бъдат от 30 до 35, 36 градуса, за района на София около 31. Ще духа слаб западен вятър.

Още преди полунощ и утре над страната ще прониква малко по-хладен въздух, свързан бавноподвижна атмосферна долина, която ще дестабилизира атмосферата. Утре няма да бъде кой знае колко по-хладно, но гръмотевични бури и краткотрайни валежи ще има на доста места.

Още днес преди полунощ гръмотевици и краткотрайни превалявания ще има на места в централните северни части и в планините, особено Балкана. С напредването на нощта явленията бавно ще се местят и на изток и утре сутрин и преди обяд ще превали в североизточните и северни райони, но и на много места около планините. Дневните температури ще останат високи, от около 29 до 34, на юг до 35 градуса. Временно понижение ще има в местата с по-интензивни превалявания, като там стойностите ще са до около 25. Над западните райони ще духа слаб северозападен, а в източната половина на страната - източен и североизточен вятър.

Заради топлата атмосфера във височина, преваляванията ще са с типично летен характер, а макар теоретично да не е напълно изключено на места да падне дребна локална градушка, това явление е по-малко  вероятно.

С напредването на деня явленията постепенно ще отслабват, но в източната част на Северна България превалявания и гръмотевици ще има  и през нощта срещу петък.

В петък ще превали над Североизточна България и Черноморието. В останалата, по-голяма част от страната, ще остане почти без валежи. 

Горещо, с температури от 30 до 35 градуса, малко по-ниски  в източните райони и по Черноморието.

След сравнително спокойния за повечето райони на страната петъчен ден, заради преминаващата над страната циклонална депресия, съботната атмосфера ще бъде твърде неустойчива.

Гръмотевични бури, на места поройни, придружени от силен поривист вятър и локални градушки са възможни на много места в страната: ще очакваме предупрежденията на НИМХ за опасни явления в следващите дни. Особено силна ще бъде неустойчивостта с условия за мощни гръмотевични бури в Североизточна България и Тракия, но и в останалата част от Южна България. Температурите през деня северно от Стара планина ще бъдат до около 30 градуса, по-ниски на североизток, но в южните райони ще достигат 34, 36 в местата и преди преваляванията. В местата с интензивни валежи те ще са по-ниски с няколко градуса.

Повече подробности, както и предупрежденията на НИМХ за времето в събота очаквайте в петък.

В неделя със северозападен, в Източна България - северен, умерен и временно силен вятър, ще прониква хладен въздух. Температурите през деня ще достигнат 26 до 31 градуса. Вятърът ще създава известен дискомфорт, но облачността ще бъде променлива, в много райони - незначителна. Почти без валежи.

В началото на следващата седмица вятърът ще стихва, а температурите ще тръгнат нагоре, достигайки, според предварителните ни преценки, стойности до около 34, 35 градуса в средата ѝ. Ще бъде предимно слънчево, с развитие на купеста облачност, но малка вероятност за валеж в низините.

 >>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>