Тропическият циклон Харолд удря тихоокеанската островна държава Вануату днес, след като мина през Соломоновите острови миналата седмица, оставяйки 27 жертви, намиращи се на  ферибот, който игнорира метеорологичните предупреждения.

>>>>Вижте галерия от снимки на това райско кътче в южната част на Тихия океан>>>>

Циклонът премина през най-големия остров на Вануату - Еспириту Санту, с  ветрове със скорост до 235 км / ч, след което се насочи към втория по големина град в страната - Луганвил, с население 16 500 души. Местните медии съобщават, че сградата на съвета в града вече е съборена от бурята.

Супер циклонът, класифициран като категория пета - най-високата, се очаква да премине на север от столицата Порт Вила в началото на вторник.

Длъжностните лица предупредиха за наводнение в страната с население от  300 000, която беше опустошена от циклона пам, друга буря от категория пет, през 2015 г. Световната банка изчисли, че Пам е заличила почти две трети от икономическия капацитет на Вануату.

Коронавирусната епидемия и Харолд

Опасенията са също, че спасителна операция като тази, направена преди 5 години  след Пам, рискува да доведе новия коронавирус в страната, която няма необходимата здравна инфраструктура, за да се справи с такова предизвикателство.

"Няма потвърдени случаи на COVID-19 във Вануату, но значителна катастрофа в този момент може да представлява сериозни логистични предизвикателства за доставката на животоспасяваща помощ", казва директорът на благотворителната организация Oxfam Елисавета Фаеруа.

Въпреки че страната няма потвърдени случаи на COVID-19, тя е наложила мерки като затваряне на граници и забрана на публични събрания. Тези забрани за срещи вече са временно спрени с оглед на идващия циклон, за да могат хората да се събират в центровете за евакуация.

Вануату се състои от 83 острова и е разделен на шест провинции, от които за три са издадени червени кодове за най-висока метеорологична опасност.