Месец юни е към края си. В началото на лятото споделихме прогнозата на далекоизточните климатични централи за времето у нас и в нашата част на континента и към момента реализацията им е доста добра. Но какво време ни очаква през остатъка от лятото, според същите източници?

Към момента юни е с между 2 градуса и два градуса и половина по-топъл от обичайното. От утре до неделя, последните му три дни, обаче, ще бъде по-хладно, като отклонението от норма ще бъде с до няколко градуса, най-много в събота и неделя. По този начин положителната аномалия в крайна сметка ще бъде с някоя десета от градуса по-ниска от настоящата - може би около или малко под 2 градуса, т.е с толкова месецът ще бъде по-топъл от обичайното, спрямо класическата норма от втората половина на миналия век.

Във валежно отношение месецът ще бъде в рамките на нормата средно за страната - до около 110-115 на сто от нея, т е с малко  над обичайните валежи. Тук е мястото да припомним, че миналогодишният юни на места в страната имаше и рекордни от над 3 пъти по-високи от обичайното за месеца.

Все пак, и малко над норма е добре, защото се оказва, че сред климатичните централи се оформя прогноза за валежи, които до края на лятото ще бъдат все по-оскъдни - и под половината от обичайните.

>>>>Виж галерията от карти с прогнози>>>>

Месецът ще започне с горещо време, като на 2 и 3 юли на места в страната температурите ще преминат 35, 37 градуса. Ще последва символично захлаждане, а впоследствие - ново повишение на температурата. Според Японската агенция по метеорология (JMA) месечната аномалия за юли ще бъде от 1 до 2 градуса. Тя съвпада почти идеално с прогнозираната и от китайските им колеги, която е в същите рамки.

И двете централи прогнозират подчертано поднормени валежи.

Форматът на прогнозите на китайския дългосрочен модел позволява да видим и прогнозите за следващите месеци. Според пекинския център август ще бъде още по-наднормен и сух, с около 2-2.5 градуса наднормена средна месечна температура и подчертано поднормени валежи (виж галерията). Подобни тенденции ще се запазят, според този източник и за месец септември.

Прогнозата на разположения в Белград югоизточен средиземноморски център (SEEVCC) , която е, както декларира източникът, даунгрейднатата такава на на Европейския център за средносрочни прогнози, също е почти в идеален синхрон с гореописаните такива на азиатските климатични централи.

Тенденцията в температурно отношение се потвърждава от вероятностната прогноза на друг авторитетен източник: IRI на Колумбийския университет в САЩ. Според нея, вероятността за наднормен сезон (тримесечие) юли-септември за нашия регион е близка до и над 60 на сто, т.е -над два пъти по-голяма от тази за реализация на другите два варианта: нормален или поднормен.

Тук трябва да бъдат направени поне две уточнения. Обикновено американските източници не ползват класическата норма, а по-новата 1981-2010, която за някои летни месеци у нас е с около и над градус по-висока от класическата. Това означава, че реалната вероятност е дори още по-висока. Като вземем предвид и, че у нас поднормени юли и август не е имало повече от 2 десетилетия, може да приемем за почти сигурно, че следващите 2, а вероятно и 3 месеца ще бъдат без съмнение, доста горещи.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>