Мнозина са срещали добре изглеждащ и ароматен отвън, но почти безвкусен пъпеш.

Втората половина на лятото е: време е да се насладите на сочен, ароматен и вкусен пъпеш.

>>>Виж галерия от снимки на различни сортове от този страхотен летен плод>>>>

Този плод е богат на магнезий, желязо, калий и витамини. Пъпешът може да понижи холестерола в кръвта и да утоли жаждата ви. 

Купувайте пъпеши от правилното място. Мястото трябва да отговаря на правилата за съхранение на продуктите.

Не бива да го купувате в близост до пътища, защото токсичните вещества от изгорелите автомобилни газове се абсорбират в плода през тънката му кора. Купувайте само цял пъпеш, поради високото съдържание на захар в него бактериите могат да се размножават бързо, така че трябва да обърнете внимание на целостта на корите.

Трябва да сте наясно, че сладостта на пъпешите е в пряка зависимост от броя слънчеви дни по време на узряването му. Това може да варира за различните сортове, но като правило почти без изключение, ако очаквате сладък и сочен пъпеш по време на проточил се период с облачно време (не е задължително да вали, достатъчно е през голяма част от деня да бъде облачно, както се случва понякога в началото на лятото), ще останете разочаровани. Затова и сега е правилният момент за покупка и консумация на пъпеши: времето вече повече от месец е предимно слънчево, а напоследък - сухо и горещо.

При чукване по повърхността на зрял пъпеш трябва да се чуе тъп звук. Узрелият пъпеш трябва да се свива малко, а ако надраскате леко с пръст кората, върху нея не трябва да остава лъскава следа.

Пъпешът трябва да има характерния приятен аромат, дръжката му да е изсъхнала - в никакъв случай зелена, а при съвсем лек натиск на окото му (противоположната на дръжката част), тя да е мека, но не прекалено. Зелена дръжка или напълно твърдо око са сигурен признак за недозрял пъпеш.

Преди ядене пъпешът трябва да се измие с топла вода и сапун. Не бива да съхранявате недояден плод на стайна температура, а само в хладилник.

Консумацията му заедно с алкохол, млечни продукти и мляко може да причини храносмилателни проблеми.

Най-добре е пъпешът да се яде като лека закуска между храненията, но не го яжте на празен стомах.

Хората с диабет, бременни и кърмещи жени е добре да бъдат много внимателни с пъпешите, съответно заради високото съдържание на захари и калий.

 

>>>>Посетете и фейсбук-страницата ни>>>>