Астрономи от Съединените щати и Великобритания са изследвали различни източници на радиация и откривли, че човешките тела получават тен не само заради слънчевите лъчи, но и заради междугалактическата радиация.

Когато лежите на плажа в очакване на бронзов тен, вие се намирате в така наречения "междугалактически солариум", съставен от лъчите не само на нашата звезда - Слънцето, но и от това на далечни звезди, вкл. и излъчването на умиращата в акреционните дискове на черните дупки материя.

Тази космическа радиация се нарича извънгалактическа фонова радиация/лъчение. Нейните източници са не само от, но и далеч отвъд Млечния път (нашата галактика).

>>>Виж галерия от снимки>>>>

Учените са преброили милиарди междугалактически светлинни частици, които могат да оцветят кожата ни. Те открили, че когато кожата ви е атакувана от шестдесет секстилиона (секстилион - число, изписвано с единица и 21 нули или трилион трилиона) фотона светлина в секунда, десет трилиона от тях се създават в ядрата на звезди извън Галактиката (нашата Галактика се изписва с главна буква, за разлика от останалите). По този начин, въпреки огромното число, все пак, едва десет трилиона от един трилион трилиона фотона са с извънслънчев произход - съотношението е десет към трилион. Това, означава, че ако  разчитате да натрупате тен през нощта, това едва ли би се получило.

Тези фотони са само малки късчета енергия, които са излъчени от звездите. Помислете само: те са пътували стотици милиони и милиарди години, преди да попаднат точно върху вас!

 

Според водещия автор Саймън Шоуър, астрофизик от Университета на Западна Австралия, около 10 милиарда фотона в секунда от междугалактическото пространство попадат на кожата на средностатистически човек по време на излагането му на плажа.

Той и неговите колеги "изграждат емпирична основа за това как Вселената се е развила в процеса на производство на материя и енергия".

Учените са измерили светлината, идваща от външната страна на Галактиката, в голям диапазон на дължината на вълната: от микронни части дължина, когато може да бъде разрушителна за ДНК на клетките ни, до милиметрови вълни, когато обикновено е безвредна.

Изчисленията показват, че тази радиация е толкова малко, че не представлява опасност за хората.

Има и друга добра новина: В момента нашето Слънце е доста спокойно и така ще бъде още поне 2-3 години, преди да започне следващият му цикъл на активност. Космическите лъчи може да са десет милиарда в секунда само върху няколко квеадратни дециметра човешка кожа, но това е наистина нищожна част от слънчевите такива, които попадат върху вас.

Въпреки това, само си представете: докато вземате няколко часа слънчева баня, стотици милиарди фотони-бегълци я докосват и завършват своя живот, превръщайки се в миниатюрни порцийки топлина или химическа енергия. Част от тях преди един или 3 милиарда години са били  на микрони разстояние от хоризонта на събитията на някоя Черна дупка (ако са били на или зад него, никога нямаше да успеят да се "измъкнат"!)и са се спасили по волята на случайността, а сега попадат на вашата кожа.

Статията за изследването е публикувана в  Astrophysical Journal.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>